TOP látnivalók Zakopánéban, télen és nyáron

Szeretné megismerni Zakopane legszebb látnivalóit? Ez a csodás lengyel település télen és nyáron is elvarázsolja Önt. Élvezze a lengyel vendégszeretetet és a Tátra ölelését. Mutatjuk a legjobb kirándulás tippeket.
TOP látnivalók Zakopánéban, télen és nyáron

Zakopane története:

Zakopane a szlovák és lengyel határ közelében, a Magas-Tátra és a Bélai havasok közelében fekvő festői falu. Budapesttől kb öt órára található, így akár egy hosszú hétvégére is ideális célpont.

Zakopáne mára a Lengyel-Tátra fővárosa, azonban ez nem mindig volt így, a gorálok fővárosa a Gubalowka (Gubalowka (1123m) és a Giewont (1895 m) csúcs közötti völgyben helyezkedik el, 853 m magasságban. Ez Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa.

A település lakói a gorálok, vagy gurálok (lengyelül Górale, a lengyel góra, „hegy” szóból) hegyvidéki állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoztak, azonban a 19. század közepén a település kedvező fekvését klimatikus gyógyhelyként használták ki a tüdőbetegek gyógyításában. Ebben elsősorban Tytus Chałubiński orvos járt elöl, valamint segítője a gorál művész és történetmondó Jan Sabała munkájának köszönhető. Már ebben az időben számos szanatórium és panzió épült amely a gyógyulni vágyókat, majd a sportolókat és turistákat fogadta.

ZAkopane híres goral építészete

Építészete:

A zakopanei stílus (styl zakopiański, styl witkiewiczowski) a 19. század végén és a 20. század elején kezdett kialakulni, amelynek célja a fejlődésnek indult turizmus kiszolgálása volt esztétikus és egyedi épületekkel. Stanislaw Witkiewicz (1851 – 1915) lengyel író, építész és festő tekinthető a zakopanei stílus atyjának és fő támogatójának.

Az első, igyen, egyedi stílusában épült ház a Willa Koliba volt. Különleges építészeti stílusa a Zakopánéban élő gorál népcsoport tradicionális építészeti elemeit használja fel és ötvözi a szecesszióval. Jellemzői a lejtős meredek tetők, felfelé törő építkezés több szinttel és a csodás faragott díszítmények, amelyek a természet és a gorál építészet mintáiból inspirálódtak. Zakopane utcáin ma is számos panzió, hotel vendéglátóhely és templom látható ebben a bájos stílusban, és a mai napig épülnek ilyen épületek.

Vallási helyek:

  • Miasszonyunk fatemplom - vagy a Częstochowai Szűzanya fatemploma az 1850-es években épült, belsejében barokk stílusú népi fa szobrokat helyeztek el. Körülötte található az egyedi hangulatú Érdemesek temetője (Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku), ahol a régi gorál családok és a település idegenforgalmának fellendítéséért tett lakók nyughelye található.

  • Fatimai Szűzanya kegyhely templom - amely előtt áll a lengyel származású II. János Pál 1,8 méteres bronz szobra. A templomot a helybéli hívek építették hálaadományként II. János Pál pápa életéért, aki ellen 1981. május 13-án, a Fatimai Szűzanya ünnepén követtek el a merényletet, melyet túlélt.

Krupowki utca, Zakopane

Vásárlás:

  • Gubalowka piac - A híres zakopanei piac a városból indul a Krupówki utca folytatásaként és több száz méter hosszan tart egészen a Gubalówkai-sikló alsó állomásáig tart. Emellett a sikló felső állomáson is vannak még további árusok. Legnagyobb része a sajtpiac, ahol számtalan kézműves, helyi sajtból válogathatunk, és kóstolhatunk is persze vásárlás előtt. A kis mozgó pavilonokban füstölt és natúr, birka, kecske és tehéntejből készült sajtokat, illetve vörös áfonya lekvárt, szörpöket árulnak. A sajt mellett leginkább bőrből és fából készült termékeket, ajándéktárgyakat lehet kapni. Népszerűek például a bundából készült kabátok, a bőr derékövek, bőr sapkák és bélelt papucsok. A piac mindig nyitva van (az ünnepeket kivéve).

  • Krupowki utca - Zakopane sétáló. és bevásárló utcája, ahol a legnagyobb márkák is megtalálhatóak.

  • Wawel mintabolt - gyerekekkel szinte kötelező ellátogatni a wawel csokigyár mintaboltjába, ahol a számos különböző töltelékkel töltött csokoládé mellett a híres lengyel karamellát is meg lehet kóstolni. A bolt a Krupowki utcában található.

Gasztronómia:

A városban nagy hagyományai vannak vendéglátásnak, hiszen a helyi, gorál népcsoport a 19 század közepétől elsősorban ebből él. A legfontosabb tényező a vendéglátóhelyeken az, hogy a vendég ne maradjon éhesen. Ráadásul számos vendéglátó helyen még magyar étlap is található.

  • A Gubalowka piacon nem szabad kihagyni télen a helyben, frissen grillezett sajtot áfonya mártással fogyasztva.

Különleges helyi ételek:

  • Borcs leves - A legismertebb levesek közé tartozik a céklaleves, ami az orosz konyhából sokak számára ismert lehet

  • Żurek leves - a szláv konyhára jellemző savanykás ízekkel, kolbásszal, krumplivel és tojással tálalt étel.

  • Góralski barszcz na sałaci - a felvidéki ember levese, savanykás zöldségleves szalonnával, káposztával és tejföllel habarva.

  • Pierogi góralskie z bryndzą - pirog helyvidéki módra, a félhold alakú főtt és kisütött tésztabatyukat juhtúróval töltik (a pierogot lehet olyan más töltelékkel is kérni, mint káposzta, hús, krumpli, vagy gomba)

  • Bigos - fűszeres-húsos, savanyúkáposztás egytálétel aszalt szilvával

  • Csülök - a helyi vendéglátóhelyek, vagyis Karcmák egyik különlegessége a hatalmas csülkök, amik csodásan pirulva kerülnek tányérra, azonban érdemes óvatosan rendelni, mert egy adag akár két főnek is elég.

  • Pisztráng - a kristálytiszta hegyi patakokban nevelkedett pisztrángokat is megkóstolhatja, amelyeket sütve és füstölve is tálalnak.


Kilátás a Giewont fekvő indiánra, Zakopana

Zakopane télen:

Sielés:

A téli sportok szerelmeseinek kedvelt városa számos sípályájával és alpesi hangulatával. A település környékén 14 síközpont található, melyek között a kezdő és gyakorlott síelők is találnak megfelelőt.

  • Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) - a tapasztaltabb síelők kedvelt terepe, amelyen a természetes hó szinte soha nem olvad el a szezon során. A csúcsról két oldalra egy-egy fekete pálya vezet le.
  • Polana Szymoszkowa - a Szymoszkowa-réten található kis pálya a agyermekes családoknak tökéletes választás.
  • Nosal - A strama síközpont is a gyermekes családok számára j választás, itt 4 kedőknek is tökéletes pálya várja a tanulókat.
  • Harenda síközpont - A város északkeleti részében található síközpontban egy ülőszékes felvonó működik, melynek felső állomásától egy kék, piros és fekete pálya vezet le. Emellett három csákányos felvonó is üzemel.

Síugrósánc:

A Wielka Krokiew sánc minden évben világkupa versenyeknek ad otthont Zakopánéban. Az építmény különleges formája miatt is már megér egy látogatást.

Zakopane hólabirintus

Hólabirintus:

Az egyik legnépszerűbb téli látványosság a síugrósánc közelében felállított Snowlandia hólabirintus, amely több mint 2500 m2-es területen embermagasságú hófalakból épül fel minden évben. A labirintus mellett egy hó- és jégszobrokkal díszített hóvár és kivilágított szánkópálya várja az érdeklődőket. 

Tátra múzeum:

Kedvezőtlen időjárás esetén a Krupowki sétálóutcán található Tátra Múzeumba is érdemes ellátogatni. A műemléki épületben számos dioráma található, amely bemutatja a környék állat és növényvilágát, valamint az etnográfiai részlegen a helyi emberek életmódját is megismerheti.

Lovasszánozás Zakopánéban

Lovasszánozás (Kulig):

Mivel télen általában nincs hiány a hóból Zakopánéban, így számtalan helyen, még a Krupowki sétáló utcán is invitálnak lovasszánozásra. Emellett a Gubalowka csúcson lévő piac mellett is számos lovaskocsis áll vendégekre várva. A kuligozásnak nevezett lovasszánozást emellett, akár a Tátrai Nemzeti Park területén is kipróbálhatja, a sötétedést követő órákban szervezett fáklyás utazáson, melyet tábortűz, étkezés és gorál bemutató zár.

Kraina Swiatla:

A siklóvasút felső állomásánál található a Gubałówka hegyen az ország legmagasabban fekvő fényparkja. A Tátrára nyíló csodás panoráma, a számtalan csodás vendéglátóhely tökéletes körítést biztosítanak a háromdimenziós fényszobrokhoz.

Zakopane termálfürdői: Chochołowskie Termy

Termálfürdők:

A hófödte csúcsokon való síelés, vagy túrázás, esetleg egy egész napos városnézés kiegészítője lehet egy mártózás Zakopane termálfürdőinek egyikében.

  • Termy Zakopiańskie - Szeretné Zakopánéban élvezni a pezsgőfürdőt, vagy a gyógyító szulfitos termálvizet, miközben a Tátrára nyíló csodás panorámában gyönyörködik? Ebben a 1510 m²-es fürdőben megteheti, akár a beltéri részlegben, akár a kültéri medencékben, vagy a szaunában lazítana, jó helyen jár.
  • Chochołowskie Termy - Zakopánétól 17 km-re található, és a legnagyobb fürdő a Podhale-régióban, a maga 3000 m²-ével és 30 medencéjével. A termálvíz szulfitokban is gazdag, így a relaxáció mellett a másnapi vitalitáshoz is hozzájárul.

Szállástipp:

Lengyel-Tátra - Legnépszerűbb ajánlatok

Gubalowka csúcs és panoráma Zakopanéra

Zakopane nyáron:

Gubalowka csúcs:

Zakopanétól északnyugatra emelkedő Gubałówkára (1123 m) akár gyalogosan is felkapaszkodhat, és a túra jutamául csodálatos panoráma fogadja a tetőn a Tátrára és Zakopane városára. Emellett a A Gubalowka piac végén található a csúcsra közlekedő siklóvasút alsó állomása, ha kényelmesen szeretne utazni.

Nyáron érdemes kipróbálni a különleges bobpályát is, télen pedig a lovasszánozást, vagy a síelést. Akár kombinált jegyet is válthat, ami a sikló mellett a nyáron üzemelő kétüléses felvonóra (Butorowy Wierch) érvényes, így egyik irányban akár libegővel, másikban pedig siklóval is utazhat.

Kasprowy-csúcs:

A Tátrában lévő Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) 1987 méter magas, és a Tátra lengyel oldalán található. Akár a túraösvények egyikén gyalogosan, vagy kényelmesebben a felvonó segítségével is feljuthat a csúcsára. Ez utóbbi egyébként Európa egyik legrégebben működő felvonója, amely 1936-ban kezdett utasokat szállítani. Az út a csúcsra kb. 20 percet vesz igénybe, és a felvonó Kuznicéből indul.

Giewont hegy, Lengyelország

Giewont:

Giewont hegy gerince északi irányból olyannak tűnik, mint egy fekvő ember oldalnézetből. A monda szerint egy óriási lovag alvó, sziklába dermedt teste az. A legenda úgy tartja, hogy ha a hegyvidéken lakó gorálokat nagy veszély fenyegeti, akkor a lovag felébred, és a segítségükre siet. Egyes történetmesélők fekvő indiánként is emlegetik.

Túrázás:

Tengerszem csúcs:

A 2499 méter magas Rysy csúcs a Moriske Oko felett, vagyis a tengerszem tó felett magasodik. Éppen ezért is viseli magyarul a tengerszem-csúcs nevet. Ez a hegycsúcs Lengyelország legmagasabb pontja, melyen az ország Szlovákiával osztozik. A csúcs könnyebben megközelíthető a szlovák oldalról, de a tapasztaltabb túrázók meghódítják a tó felöli oldalról is.

engerszem tó (Morskie Oko), Lengyelország

Morskie Oko:

A Tátrai Nemzeti Park egyik legnépszerűbb túraútvonala a csodaszép Tengerszem tóhoz (Morskie Oko) vezet. Az ösvény a park bejáratától indul és kb 10 km hosszú, de de az utolsó 1,5 km-t leszámítva lovaskocsival is megtehető, ha valakinek túl hosszú lenne. A tavacska 2000 méter feletti csúcsok ölelésében fekszik, mélysége 51 méter és 34 hektáron terül el. Az 1400 m magasságban fekvő tengerszem és a környező panoráma megéri a kirándulást a családdal is.

Wodospad Siklawica:

A 23 méter magas Siklawica vízesés (vagy lengyelül Wodospad Siklawica) Zakopane délnyugati területén, az ún. Starzyska völgyben található. Egy könnyű és rövid túrával elérhető, így nyáron semmiképp ne hagyja ki a meglátogatását. Az Ulica Strazyska végében található parkolóból indul az ösvény, amely akár kisgyermekekkel, vagy idősebb természetjáróknak is ajánlott.

Wielka Siklawa vízesés: Lengyelország legnagyobb vízesése

Wielka Siklawa:

A Siklawica vízeséstő távolabb túrázva találhat rá a 65 méter magas Siklawa vízesésre (lengyelül Wielka Siklawa). A két vízesés nevét bár nagyon könnyű összetéveszteni, nem ugyanott találhatóak. A Siklawa vízesés kiemelkedik, hiszen ez Lengyelország legmagasabb vízesése, és egyben az egyik legszebb is. Éppen ezért megéri, hogy Zakopánét elhagyva meglátogassa.

Aquapark:

Terma Bukowina - a Zakopánétól 15 km távolságra található fürdőben bel-és kültéren is jól érezheti magát, ráadásul a gyermekeket nyáron vízicsúszdák is várják, míg télen a család a szaunavilágban melegedhet fel.


Bachledka lombkorona ösvény

Kirándulási ötletek a környéken:

Bachledka lombkorona ösvény:

A szlovákiai Zdiar település határában található Bachledka lombkorona ösvény a Pieninek Nemzeti Park szívében épült. A lombkoronaösvény hossza meghaladja a 600 métert és a helyi káprázatos természeti kincseket hivatott bemutatni. Az ösvény végén egy spirális kilátó is található, ahonnan csodás kilátásban lehet része, lefelé pedig akár csúszdázhat is.

Hrebienok siklóvasút:

A szlovákiai Ótátrafüredről a Hrebienok csúcsra (1 272 m) akár a siklóvasúttal is feljuthat. A járműnek a 247 méter szintkülönbség legyőzéséhez mindössze 5 percre van szüksége, a végállomástól pedig számtalan turistaúton indulhat el a Magas-Tátra természeti kincseinek felfedezésére. Ne felejtse el majd üdvözölni Hrebienok kabaláját, a 350 kg-os, Kuba névre hallgató vasmedvét, akivel szinte kötelező szelfizni.

Tarrpataki vízesés:

A Magas-Tátrában, a Tarajka-csúcsról (szlovákul Hrebienok) vezet egy nem túl hosszú, de annál meredekebb ösvény a völgybe, ahol a Nagy-tarrpatai vízesés (szlovákul: Vodopády Studeného potoka)zuhatagait már messziről lehet hallani. A vízeséseket körülbelül 1,5 km hosszan futnak 1 153 m és 1 276 m magasság között. Az útvonal szintkülönbsége mindössze 320 m, így nagyon sokat nem kell visszafelé sem másznia majd.


Zakopane-Olcza-i Boldogságos Szűz Mária plébániatemplom, Zakopane

Ebben a blogunkbanban részletes útmutatást olvashatott Zakopane felfedezéséhez télen és nyáron egyaránt. A cikk bemutatta a lengyel hegyek varázsát és legnépszerűbb látnivalóit, beleértve a Zakopane épített és természeti értékeit. Ismerteti a téli sportok és a nyári kirándulások legjobb helyszíneit, valamint bemutatja a helyi kultúrát és ízeket. Praktikus tippekkel és ajánlásokkal készülhetnek az olvasók, hogy felejthetetlen élményben legyen részük Zakopanéban, ami egész évben kalandokat kínál.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 27. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet