Magyarország legjobbjai: 8 csodás hazai kisvasút, amelyen élmény utazni kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Szeretné feldobni a nyaralást? Esetleg a gyerekek oda vannak a vonatokért? A kisvonatozás az egész család számára élményt nyújt és később még a játéknak is része lehet. Hazánk legszebb kisvonataiból érkezzen most a mi 8 kedvencünk.
Magyarország legjobbjai: 8 csodás hazai kisvasút, amelyen élmény utazni kicsiknek és nagyoknak egyaránt
Széchenyi hegyi Gyermekvasút

1. Széchenyi hegyi Gyermekvasút - Budapest

A kisvasút teljes vonalán gyermekek irányítják a vasúti közlekedést. A kisvasút a Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart, és csodás természeti környezetben vezet. A két végállomással együtt 8 megállója van és menetrendszerűen az alábbi közbülsá megállókon szállhat le: a Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. Fedezze fel a budai hegyvidéket egy különleges élményutazáson. A megállókból számos kilátót, erdei játszóteret és más érdekes helyeket is elérhet egy rövid kirándulással.

A budapesti Gyermekvasút 11,7018 kilométeres vonalával a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Jegyárak :

  • A felnőtt menetjegy egyszeri utazásra 800 Ft., oda-vissza 1 400 Ft., gyermek menetjegy egyszeri utazásra 400 Ft., oda-vissza 700 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Amikor Budapesten jár érdemes a városközpontban megszállnia, hogy minden nevezetesség egy karnyújtásnyira lehessen Öntől. A Hotel Benczúr mindössze egy rövid sétára található az Állat- és Növénykerttől, valamint a gyönyörű Vajdahunyad várától és a Hősök terétől. A szállodában kényelmes szobákban aludhat, finom reggelit kaphat, mindemellett ingyenes tartózkodást biztosítanak egy Önnel érkező 12 év alatti gyermek számára.


Lillafüredi Állami Erdei Vasút

2. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Az Észak-magyarországi Miskolcról induló kisvasutat eredetileg a Diósgyőri szénbánya kiszolgálására, és a Bükkben kitermelt faanyag szállítására hozták létre, két vonala maradt meg, amelyből menetrendszerűen a Miskolc Kilián városrészéből a Garadnáig vezető 14 km-es szakasz működik. A várost elhagyva a vonat a Bükk hegységben kanyarog a Szinva-patak völgyében. A szerelvény Lillafüred után a Hámori-tó partján halad végig az erőben, elhalad az Őskohó, és a pisztrángtelep mellett egészen a Garadna-völgyig. A kisvasút vonala két alagúton és egy hídon is áthalad. A megállóiból számos ponton csatlakozhat a kék túra különböző útvonalaihoz.

Egy 2014-es felmérés szerint ez a kisvasút Magyarország második legnépszerűbb kisvonata.

Jegyárak:

  • A felnőtt menetjegy egy útra 1 700 Ft., oda-vissza 3 400 Ft. Kedvezményes menetjegy (gyermek, diák, nyugdíjas) egy útra 1 200 Ft., oda-vissza 2 400 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Szálljon meg Miskolcon a kisvasúthoz közeli Várkert Panzióban, ahol félpanziós ellátásban lesz része és a Diósgyőri Vár közvetlen szomszédságában pihenhet. Ráadásul utalványunknak köszönhetően egésznapos belépőt kap a Miskolctapolcai Barlangfürdőbe is.


Szilvásváradi Szalajka-Völgy

3. Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A Bükk hegységben található Szilvásvárad leginkább a híres Lipicai ménesről ismert. Az erdei vasúttal a Szalajka-völgyben 5 km hosszan utazhat az erdei útvonalon, míg a Gloriett-tisztásra ér. A vasút 1908-ban kezdte meg működését egy keskeny nyomtávú gőzmozdonnyal és faanyag, valamint a mészkő szállítását segítette a világháborúk alatt is egy 30 kilométeres pályán. Később a 60-as évektől már nem gőzmozdony húzta a szerelvényeket, és a 90-es években indult újra a forgalom a megmaradt 5 km pályán a turisták számára. A Szalajka-völgy legszebb látnivalója, a Fátyol-vízesés csak pár méterre van a Gorett-tisztástól. A vízesésen a Szalajka patak vize egy tucatnál is több lépcsőn siet alá, csodás látványt nyújtva. Érdemes a völgyben visszafelé sétálni, hiszen több tó, műemlék és még vadkifutó is találhatóak az erdei útvonal nyomán.

A szilvásváradi Magyarország legmeredekebb – fogaskerék nélküli - vasúti pályája, mely helyenként a 41%-os emelkedést is meghaladja.

Jegyárak:

  • A felnőtt menetjegy egy útra 1 500 Ft- Diák menetjegy egy útra 1 000 Ft., Gyermek (3-14 éves korig) menetjegy egy útra 700 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

TIPP:

Fedezze fel gyalog vagy kerékpárral a Bükki Nemzeti Park csodás túraútvonalait és természeti kincseit.


Felsőtárkányi állami erdei vasút

4. Felsőtárkányi állami erdei vasút

Az Eger városa mellett fekvő Felsőtárkányon a hórgásztótól indul a kisvasút amely a Sziklaforrásig viszi a látogatókat. A vasutat eredetileg 1915-ben építették a fakitermelés megkönnyítésére és Eger Felnémeti városrészéig közlekedett. Mára kizárólag turisztikai célokat szolgál a gyermekek nagy örömére. Érdemes meglátogatni a vonat végállomásáról a Vöröskő-forrást amelyből szökőkútszerűen akár 1,5 méteres magasságra is feltör a víz. Az Egres völgyi megállóban lévő vadaskertben szarvasokat és mufflonokat lehet simogatni.

A kisvonat közel 5 km hosszan szállítja utasait.

Menetrend és Jegyárak:

Az aktuális menetrendről és jegyárakról kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Válassza szállásául a rövid autóútra található Park Hotel Minaret *** szállodát Egerben, ahol gazdag félpanziós ellátással várják a minaret lábánál.


Mátrai Erdei Vasút - Gyöngyös

5. Mátrai Erdei Vasút - Gyöngyös

Mátra hegység déli oldalában halad a Mátra vasút. Állomása a Gyöngyösi Orczy-kastély mellett található, innen Mátrafüredig az egyik vonalon, a Szalajkaházig pedig a másik vonalon szállítja a látogatókat. A mátrafüredi vonalon megcsodálhatja a Kékes csúcsát és az azt ölelő erdőket. Ha kirándulni szeretne Mátrafüredről elsétálhat a Benevár-romokhoz, Mátraházához vagy Kékestető felé. A Szalajkaházi vonal a Cserkói bányató, valamint a Csórréti víztározó mellett vezet egészen a Szalajkaházig. Végállomásáról kirándulást tehet Mátraszentimrére, vagy Galyatető felé.

Ez az utolsó olyan keskeny nyomtávú vasút hazánkban, amely két vonalon is menetrend szerinti viszi utasait.

Jegyárak:

  • A felnőtt menetjegy egy útra 1 500 Ft., oda-vissza 2 000 Ft., a gyermek/diák/nyugdíjas menetjegy egy útra 1 000 Ft., oda-vissza 1 500 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Válassza szállásául a Sástó Hotelt, ahol gazdag félpanziós ellátással, korlátlan wellnessel és animációs programokkal várják


Hortobágy-halastavi kisvasút

6. Hortobágy-halastavi kisvasút

A kisvasút Hajdú-Bihar megyében Debrecen közelében található a Hortobágyon. A vasutat 1915-ben a mesterséges halastavak kiszolgálására létesítették, mára azonban a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében turistákat szállít. A halastavi megállójából érdemes ellátogatni a Kondás halastóhoz, ahol egy magasles és egy tanösvény is található, és ahol közelebbről is megismerkedhet a Hortobágy egyedi madárvilágával.

A kisvasút megállói híres ornitológusok, vagyis madarászok illetve természetvédők nevét viselik.

Jegyárak:

  • A felnőtt menetjegy oda-vissza 2 500 Ft., a gyermek/diák/nyugdíjas menetjegy oda-vissza 1 800 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Válassza szállásául a rövid autóútra található Hotel Kamillát Balmazújvárosban, ahol gazdag félpanziós ellátással, korlátlan wellnessel és a Kamilla Thermal Spaba szóló korlátlan belépővel várják.


Gemenci Állami Erdei Vasút

7. Gemenci Állami Erdei Vasút

A Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó gemenci ártéri erdőben zakatol a kisvasút, egészen a Sió csatornáig, 32 km hosszan. Az első vonalakat 1955-ben fektették le az ártéri erdő fakitermelésének könnyítésére. Az erdő területén megpillanthatja a csodás gímszarvast, vagy a vaddisznókat. Érdemes kirándulni a Gemenci tanösvények mentén, illetve a Bárányfoki megállóhelytől az Ökológiai tanösvényen is.

Ez a kisvasút hazánkban az egyetlen, amely egy ártéri erdőben közlekedik.

Jegyárak:

  • A felnőtt menetjegy egy útra 1 300 Ft., oda-vissza 2 100 Ft., a gyermek/diák/nyugdíjas menetjegy egy útra 1 100 Ft., oda-vissza 1 600 Ft.

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Ha több napot szeretne eltölteni a Duna-Dráva Nemzeti Park illetve Pécs városának felfedezésével, válassza a Harkányban található Ametiszt Hotel Harkányt, ahol félpanziós ellátással, valamint egésznapos fürdőbelépővel várják a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőbe.


Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

8. Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

A Balaton Északi partján, Balatonfenyvesen található kisvasutat a két világháború között létesítették, és a várost Imre-majorral kötötte össze. Ebben az időben a kocsikat még lovak húzták. A vonattal Somogyszentpálg lehet közlekedni, érdemes megnézni útközben a Fehérvízi lápos természetvédelmi területet, vagy akár a Csisztapusztai Gyógyfürdőt.

A kisvasút a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja.

Jegyárak:

  • A MÁV vonatkozó árai szerint

Menetrend:

Az aktuális menetrendről kérjük a kisvasút honlapján tájékozódjon.

SZÁLLÁS TIPP:

Szálljon meg a Hotel Panorámában Balatongyörökön, ahol korlátlan wellness élményekkel és ínycsiklandó félpanziós ellátással várják.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 24. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet