Tavaszi szünet: 9 családi programötlet

Mindjárt itt a húsvét és egyúttal a tavaszi szünet is. Nem egyszerű feladat hárul ilyenkor a szülőkre, hiszen egy hétig lekötni a gyerkőcöket cseppet sem könnyű dolog. Pontosan ezért hoztunk ma 9 élményteli programötletet az egész családnak!
Tavaszi szünet: 9 családi programötlet
Családi programok a tavaszi szünetre

1. Fedezzük fel az éledő természet szépségeit!

Egészen magától értetődő program az éppen most éledező természetben tett kirándulás, valahogy mégis ritkán valósul meg a legtöbb család életében. Ennek oka valószínűleg a körüményességében relik, hiszen a megfelelő kirándulóhelyen és időjárási körülményeken túl, szükséges a helyzethez illő öltözet és persze valamilyen nassolni és innivaló is. A másik oldala a dolognak viszont az, hogy egy igazán jól sikerült kirándulást évekig emleget a család és sok szép emléket tud okozni. Úgyhogy mi minden szülőt arra bátorítunk, hogy vigye a gyerekeket a természetbe!

  • 👧👦 A gyerekeknek: az óvodában, iskolában tanult növények felfedezése és persze aktív program, amit annyira szeretnek
  • 👩🧔 A felnőtteknek: stresszoldó séta és elmerülés a természet szépségeiben

TIPP:

Nem is biztos, hogy a természetközeli élményhez órákat kell utaznunk és egy egész napot rá kell szánnunk a túrára. Nézzünk körbe a lakóhelyünk környékén! Könnyen lehet, hogy az otthonunkhoz közel is található egy egy különleges kirándulóhely, amiről eddig talán nem is tudtunk.


Családi programok a tavaszi szünetre

2. Indulhat az élményfürdőzés!

Azt gondolhatnánk, hogy a gyerkőcökkel úgy igazán csak nyáron érdemes fürdőzni, hiszen a strandok, aquaparkok ilyenkor tartanak nyitva. Az a jó hírünk, hogy számtalan hazai élményfürdő várja a látogatókat ebben a tavaszi időszakban is. A budapesti Aquaworld, a demjéni Cascade Barlang- és Élményfürdő, a debreceni Aquaticum vagy a Zalakarosi Fürdő például egytől egyig fantasztikus lehetőségekkel rendelkeznek a beltéri fürdőzés terén. A fürdőzés többféle pozitívummal is jár. Egyfelől egy egész napra le tudjuk foglalni a mozgékony gyerekeket, másfelől ez egy kiváló program a óvodásoknak, kisiskolásoknak és tiniknek egyaránt. És ha fürdő rendelkezik néhány termál medencével vagy pezsgőfürdővel a nagyszülők is velünk tarthatnak.

  • 👧👦 A gyerekeknek: önfeledt vízi játék
  • 👩🧔 A felnőtteknek: lazítás és minőségi idő a gyerkőcökkel

TIPP:

Magyarország legjobbjai című cikksorozatunkban összegyűjtöttük a 8 legjobb hazai élményfürdőt. A cikk ide kattinva megtekinthető.

Ha pedig szeretné meghosszabbítani pihenését egy kicsit látogasson el családjával az ünnepekre egy wellness szállodába és hagyja, hogy a profi személyzet szervezze a tojáskeresést.

Magyarország - Legnépszerűbb ajánlatok


Családi programok a tavaszi szünetre

3. Látogassuk meg a csodás hazai arborétumokat!

Az első kérdés ami legtöbbünkben elsőre felmerülhet, hogy tulajdonképpen mi is az az arborétum és miben különböznek a hazai arborétumok a botanikus kertektől? Az arborétum a botanikus kertek azon fajtája, amely elsősorban fákat és cserjéket mutat be. Tehát tulajdonképpen egészen különleges növényvilággal rendlekező parkokat kell elképzelnünk. Hazánkban jellemző, hogy csodaszép virágoskertek, szökőkutak, kis tavak is tartoznak ezekhez a területekhez. Nem kérdés tehát, hogy miért érdemes a rügyező fák árnyékában tennünk egy sétát a gyerekekkel.

  • 👧👦 A gyerekeknek: a természet szépségeire való rácsodálkozás, különleges növényekkel való megismerkedés
  • 👩🧔 A felnőtteknek: kiszakadás a rohanó hétköznapokból, kellemes beszélgetési lehetőség a nagyobb gyerkőcökkel

TIPP:

Magyarország legjobbjai című cikksorozatunkban összegyűjtöttünk 6 csodaszép hazai botanikus kertet és arborétumot is. A cikk ide kattinva megtekinthető.


Családi programok a tavaszi szünetre

4. Közös családi sütés, főzés Húsvétra

A legtöbb család készül valamilyen formában a húsvéti ünnepekre. Ilyenkor általában összegyűlik a nagycsalád apraja nagyja, és együtt ünnepel nagymama, nagypapa, a nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek. Vannak akik, szűkebb körben szeretnek ünnepelni. Bármi is a terv, egy dolog sajnos szinte mindig igaz, mégpedig, hogy a készülődés, a sütés, főzés leginkábbb az anyukákra marad. Mi lenne, ha idén ez másképp történne? A közös sütés és főzés ugyanis a frusztrált rohanás helyett, egy igazán kreatív családi program is lehet, ahol a közös alkotásé a főszerep. Nem beszélve arról, hogy a terített húsvéti asztal láttán milyen büszkeség tölti majd el a gyerkőcök és szülők szívét egyaránt, ha pedig az elkészült fogásokkal a nagycsaládi ünneplésen rukkolunk elő, a hatás garantáltan mégnagyobb lesz.

  • 👧👦 A gyerekeknek: kreatív alkotófolyamat, ahol tanulhatnak is egyúttal
  • 👩🧔 A felnőtteknek: ünnepi hangolódás és lehetőség a gyerekek bevonására az olyan hétköznapi feladatokba mint a sütés, főzés

TIPP:

Érdemes olyan recepteket keresnünk, amelyekben a gyerekek aktívan tudnak segíteni és ahol az alkotófolyamat is kiteljesedhet számukra.


5. Kirándulás egy mesebeli kastélyhoz

Ha kastélyokról van szó nem mondhatjuk, hogy hazánkban hiányban szenvednénk a lehetőségek terén. Számos kastélyunkat az elmúlt években újították fel, így mára már régi pompájukban tekinthetjük meg őket. Tavasszal azért különösen érdemes őket meglátogatni, mert ilyenkor egészen különleges hangulatot árasztanak a kastélykertek, a zöldülő fűvel, a rügyező fákkal és éledező virágokkal. Az impozáns épületek hangulata nem csak a gyerekeket de az egész családot elvarázsolja majd. A kisebb gyerekek motiválásához nincs másra szükség, mint néhány mesebeli hercegnő otthonához hasonló helyként bemutatnunk az épületet, a nagyobbak számára pedig a kastélyt övező szokatlan történetekkel tudjuk érdekesebbé tenni a kirándulást. Kalandra fel!

  • 👧👦 A gyerekeknek: káprázatos mesebeli élmény
  • 👩🧔 A felnőtteknek: kulturális, építészeti és történelmi élmény egyaránt

TIPP:

A tavaszi időszak legszebb hazai kastélyai közé tartozik pl. a Festetics-kastély, az Edelényi-kastélysziget, a fertődi Esterházy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély.


Családi programok a tavaszi szünetre

6. Piknikezzünk a szabadban!

Rettentően egyszerű tipp a közös családi piknikezés, de annyi pozitívum szól mellette, hogy tulajdonképpen nem is nagyon találhatunk okot arra, hogy kihagyjuk a listánkból. Tavasszal különösen érdemes ilyen módon eltölteni a szadban pár órát, hiszen még nem kell aggódnunk a hőségtől de már éppen kellemes az időjárás arra, hogy huzamosabb időt is kint töltsünk. Mi szükséges egy jó piknikezéshez? Elsőként egy jó helyszín, ami lehet egy közeli park, rét, de akár a házunk udvara is. Másodsorban kellemes idő, amiben szívesen ücsörgünk a szabadban akár órákig is. És ne felejtsük ki a listáról a család kedvenc ropogtatnivalóit, édességeit és innivalóit sem. Gyakorlatilag ennyi. Pont ennyire egyszerű egy pikniket megszerveznünk!

  • 👧👦 A gyerekeknek: természetközeli program, nassolnivalókkal és szabadtéri játékok lehetőségével
  • 👩🧔 A felnőtteknek: sütkérezés a tavaszi napsugarakban, valamint lehetőség kellemes beszélgetésekre, olvasásra

TIPP:

Vigyünk magunkkal szabadtéri játékokat a piknikezésre, hogy a gyerekek biztosan ne unatkozzanak (pl: tollaslabda, focilabda, buborékfújó, kártyajátékok).


Családi programok a tavaszi szünetre

7. Élményteli tavaszi nagytakarítás

Mégis hogyan lehet a gyerekek számára igzalmassá tenni a takarítást? Lehetetlennek hangzik igaz? Pedig nem az! Persze vannak gyerekek akiket nehezebb motiválnunk, de nem érdemes annyiban hagyni a dolgot, hiszen a takarítás olyasmi, amit bizony nekik is meg kell előbb vagy utóbb taulniuk. A nagytakarításban az első és legfontosabb dolog, hogy a kicsik is tisztán lássák a célokat, ennek az eléréséhez szükséges feladatokat és azok idejét. Szintén nagyon fontos, hogy csak olyan feladatot bízzunk mindannyiójukra, ami a képességeikhez és erőnlétükhöz alkalmazkodik. A szülők pozitív hozzáállásán és elismerésén túl nagyon sokat számítanak az olyan motiváló tényezők is, mint pl a hangulatos háttérzene, az előre beígért jutalom a takarítás végén és a szintén előre megígért és be is tartott szünetek.

  • 👧👦 A gyerekeknek: pozitív hangulatú feladatvégzés, amiért jutalom, elismerés is jár
  • 👩🧔 A felnőtteknek: a gyerekek pozitív tanítása a felelősségteljességre és segítőkészségre

Családi programok a tavaszi szünetre

8. Tojásfestés és dekorálás ünnepi hangulatban

Minden évszakban jól esik kicsit felfrissíteni a lakást néhány új dekorelemmel. Nincs ez másképpen Húsvét idején sem. De mi lenne, ha a húsvéti készülődésből igazi kreatív közös program lenne idén? Az, hogy a tojásfestésen túl miben gondolkozunk még, ki milyen típusú díszeket látna szívesen a lakásában ebben az időszakban, vagy hogy csak az egyik szoba vagy akár a teljes lakás kapna új színt ezzel, annak már tényleg csak a kedv és képzelet szabhat határt. Egy ilyen időtöltéshez pedig aztán végképp nem kell kiüríteni a pénztárcánkat, hiszen pont az benne az igazi buli, ha a díszeket olcsóbb alapanyagokból de magunk készítjük el.

  • 👧👦 A gyerekeknek: emlékezetes és kreatív program, ami hosszú órákon át leköti őket
  • 👩🧔 A felnőtteknek: költséghatékony programlehetőség, ami rossz időben is tökéletes programalternatíva lehet

TIPP:

Érdemes az interneten kicsit utánajárni a saját készítésű tavaszi dekoroknak. Számtalan inspirációval és akár kinyomtatható sablonokkal is találkozhatunk például.


Családi programok a tavaszi szünetre

9. Kezdődhet a tavaszi kertészkedés!

A tavaszi kertészkedés igencsak időjárásfüggő programnak hangzik, ami igaz is, így elsőre érdemes lehet a kiskert fölásása helyett cserepes növények ültetésében gondolkozni. Persze ha az időjárás engedi, a legjobb, ha az udvaron állunk neki a növények ültetésének, de borúsabb idő esetén a fedett terasz vagy a gondosan lefóliázott lakás is tökéletes lehet erre. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek méginkább a magukénak érezzék ezt a közös feladatot, vigyük magunkkal őket a palánták, virágmagok és hagymák beszerzéséhez is, és hagyjuk, hogy ők is válasszanak maguknak egy növényt, amiről később gondoskodhatnak.

  • 👧👦 A gyerekeknek: játékos program, ami közben nem baj ha jól összekoszolják magukat
  • 👩🧔 A felnőtteknek: lélekemelő tevékenység, amivel gondoskodásra is taníthatjuk egyúttal a kicsiket

TIPP:

Ebbe a programba érdemes lehet bevonni a nagyszülőket is, hiszen ők különösen szokták élvezni a kertészkedést és így szuper minőségi időt is biztosítunk számukra az unokákkal.


Reméljük a tippjeinkkel az egész család fantasztikus élményekkel gazdagodik az idei tavaszi szünetben!

A cikket írta:

Frissített: 26. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet