5 csodás karácsonyi vásár a szomszédunkban

Egyedi ajándékokat keres a szeretteinek? Részese szeretne lenni egy igazi karácsonyi hangulatú forgatagnak? Akkor várják Önt is a Közép-Európa legszebb és legkülönlegesebb karácsonyi vásárai. Következzen most 5 csodás karácsonyi vásár!
5 csodás karácsonyi vásár a szomszédunkban

Sokak számára az év legcsodálatosabb időszaka az advent, amely magába foglalja a fa díszítését, a mézeskalács sütést, az ajándékvásárlást és természetesen a karácsonyi vásárokat. Ismerje meg Kelet-Európa legszebb karácsonyi vásárait, a helyi szokásokat és készüljön egyedi módon a szeretet ünnepére. Utazzon velünk és hagyja, hogy magával ragadja az adventi hangulat!

Prágai karácsonyi vásár, Csehország

🎄 Prága, Csehország

Az adventi karácsonyi hangulat mindig varázslatos Prágában. Ha az évnek ebben az időszakában a cseh fővárosba utazik, mindenképpen látogasson el a karácsonyi vásárok egyikébe. A karácsony megünneplése a prágai műemlékek festői hátterében igazán egyedülálló élmény.

A legnagyobb vásár az Óváros téren kerül megrendezésre, ahol ne hagyja ki a csodás csillagászati óra, az orloj megtekintését sem. Érdemes megvárni a napnyugtát, hogy teljes pompájában tudja megcsodálni a kivilágított épületeket és standokat. Mindenképpen érdemes megkóstolni a hagyományos halászlevet, amelyet a helyiek szerint a Taiko étteremben készítenek a legjobban el. A téren minden évben felállításra kerül egy hatalmas 25 méteres kivilágított karácsonyfa is.

A csendesebb vásári forgatag kedvelőinek ajánljuk a Venczel téri (Václavské námestie) vásárt, vagy a neo-gótikus Szt. Ludmilla templom előtti Béke téren (náměstí Míru) megrendezett vásárt is.

  • Mit érdemes Prágában venni? A bohémiai kristályok nagyon híresek a régióban, csodás kristálypoharakat és egyéb használati tárgyakat találhat. Emellett cseh fajátékok széles választéka várja. Ne hagyja ki a híres cseh söröket sem, szinte lehetetlen melléfogni akár a legkisebb helyi sörmárkát is választja.

  • Hogyan öltözzön? Prágában hűvösebb a tél, mint országunk legtöbb területén, ezért ajánljuk, hogy öltözzön melegen és viseljen téli lábbelit.

  • Karácsonyi vásár időpontja: 2023. december 2. - 2024. január 6.

  • Egyéb látnivalók: Érdemes ellátogatnia a Prágai várba és sétáljon végig a csodás Károly hídon. Felfedezheti a Josefov zsidó negyedet, Petřín hegyet kilátójával, vagy Vyšehrad városrészt is. Ha kedve támad, érdemes ellátogatnia a Brnoi karácsonyi vásárba is.

SZÁLLÁS TIPP:

A száztornyú Prága felfedezésére legalább egy hétvége szükséges, hiszen annyi csodás látnivalót rejteget. Válassza szállásául a négycsillagos Hotel Prokop Square szállodát, egy rövid sétára van az Óvárostól, a zsidó negyedtől és a leghíresebb történelmi látnivalóktól.


Pozsonyi karácsonyi vásár, Szlovákia

🎄 Pozsony, Szlovákia

Bár Szlovákiában nincs olyan nagy híre a karácsonyi vásárnak, mint a német ajkú vidékeken, a Pozsonyi karácsonyi vásár többszáz éves hagyományokra tekint vissza. A szlovák fővárosban más vásárokhoz képest kisebb tömeg szokott lenni, és a vásár kínálata elsősorban helyi élelmiszerekből, illetve autentikus helyi kézműves termékekből áll. Pozsony csak egy rövid autóútra található Budapestről, így akár összekötheti egy Bécsi látogatással is, ha több napra tervezi a kiruccanást. A vásárt minden évben a város főterén (Hlavné Námestie) rendezik meg, amely az óvárosban helyezkedik el.

  • Mit érdemes Pozsonyban venni? Mindenképpen kóstolja meg a helyi forralt borokat, de emellett átmelegedhet egy pohár grog (forró fűszeres rumital) elfogyasztása közben is. Ne hagyja ki a krumplilángosokat, illetve érdemes megkóstolnia a helyi réteseket is.

  • Hogyan öltözzön? Pozsonyban hűvösebb a tél, mint hazánkban, ezért akár hóval szegezett utcákon is sétálhat, amely igazán téli hangulatot áraszt.

  • Karácsonyi vásár időpontja: 2023. november 23. - 2024. december 23.

  • Egyéb látnivalók: Sétálgasson a macskaköves utcácskákon és látogassa meg a Dunaparton található Pozsonyi Várat, amelyben a Nemzeti Múzeum történelmi gyűjteménye kapott helyet. Egy másik csodás látnivaló a Primási palota amely e neoklasszicista építészeti stílus egyik csodás öröksége, illetve kár lenne kihagyni az égszínkék mozaikokkal kirakott Szt. Erzsébet templomot, amit a helyiek csak kék templomként emlegetnek. Kirándulása során meglátogathatja Kassa csodás városát, és karácsonyi vásárát is.

SZÁLLÁS TIPP:

Szánjon időt Pozsony és szlovákia értékeinek felfedezésére és válassza szálláshelyéül a Hotel Modena szállodát, és pihenjen egy élményekkel teli nap után a privát wellness-részlegben.


Bécsi karácsonyi vásár, Ausztria

🎄 Bécs, Ausztria

Bécs városának vannak a legrégebbi adventi rendezvényei. Ez az időszak különleges a városban, hiszen több terén is megrendezésre kerülnek az adventi vásárok. A Mária Terézia téren lévő ún. karácsony falu, a legnagyobb, amelynek a Természettudományi múzeum ad csodás hátteret. Emellett a Schönbrunn Kastélynál is csodás karácsonyi vásárt rendeznek, illetve a Múzeum negyedben pedig egy modern téli vásárt tekinthet meg. A tradicionális adventi vásár azonban a város főterén, a Rathausplatzon, az osztrák parlamentnél kerül megrendezésre. Itt állítják fel a város legnagyobb, kivilágított karácsonyfáját is.

  • Mit érdemes Bécsben venni? Kóstolja meg a helyi forralt bort a karácsonyi vásár minden évben változó mintájú hivatalos bögréjéből. Élvezze a bécsi desszerteket, egyen egy szelet sacher tortát egy finom bécsi cappuccino társságában, és vigyen haza manner nápolyit vagy mozart golyókat a gyerekeknek. Autentikus ajándékként vásárolhat bécsi porcelánt, vagy egy helyben készült hógömböt is.

  • Hogyan öltözzön? Bécsben hazánkhoz hasonló az időjárás, de előfordul a havazás is az adventi időszakban az Alpok közelsége miatt, ezért öltözzön rétegesen és viseljen meleg lábbelit.

  • Karácsonyi vásár időpontja: 2023. november 11. - 2023. december 23.

  • Egyéb látnivalók: Látogatása során ne hagyja ki a Schönbrunni kastélyt, ha nem szeretne a kastély múzeumban sétálni, a csodásan gondozott parkja is mesés látnivalókat ígér. A Hofburg palotában a monarchia történelmét ismerheti meg eg háromrészes kiállítás során. A gótikus Szt. István Katedrális kihagyhatatlan élményeket tartogat hatalmas belmagasságával és karcsú gótikus ablakaival. A modern művészetek kedvelői ellátogathatnak a Hundertwasser múzeumba is. Kirándulása során érdemes megállnia a Grazi karácsonyi vásárban is.

SZÁLLÁS TIPP:

Fedezze fel Ausztria fővárosát és szálljon meg a Holiday Inn Vienna - South szállodában. A szobából mesés kilátás nyílik majd a városra és a szálloda nagyszerű elhelyezkedésének köszönhetően jól megközelíthetők lesz az adventi vásár is.


Krakkói karácsonyi vásár, Lengyelország

🎄 Krakkó, Lengyelország

A csodás lengyel város, Krakkó műemlékeivel és történelmi épületeivel kedvelt turista célpont, télen különösen, hiszen északi fekvésének köszönhetően, szinte minden alkalommal találkozhat hóeséssel, vagy havas tájakkal látogatása során. A vásárok ár-érték aránya is verhetetlen, és az országban szeretettel fogadják a magyar turistákat. Mivel a város többek között II. János Pál pápa szülőhelye is volt, a vallásos hagyományok erősen megjelennek a dekorációkban, illetve számos misét tartanak az adventi időszakban városszerte. A vásárt minden évben a főtéren (Rynek Główny) tartják, ahol számtalan kis kivilágított faház található árusokkal. A főtér közelében lovaskocsisokkal is találkozhat, így akár lovaskocsin utazva is felfedezheti a belváros látnivalóit.

  • Mit érdemes Krakkóban venni? Semmiképp ne hagyja ki a frissen grillezett sajtokat, vörösáfonya dzsemmel, a töltött pirogot, illetve érdemes a helyi leveseket is megkóstolni (vadragu leves, káposzta leves). Emellett felmelegedhet egy pohár forraltbor mellett, szuvenírként pedig választhat a híres fa játékok, borostyán ékszerek, karamellás csokoládék és minőségi bőr termékek széles választékából.

  • Hogyan öltözzön? Krakkóban általában havas az adventi időszak is, ezért öltözzön melegen és rétegesen.

  • Karácsonyi vásár időpontja: 2023. november 25. - 2023. december 26.

  • Egyéb látnivalók: A Visztula partján lévő Wawel lenyűgöző épületei, a Királyi palota, a Székesegyház és a körülöttük elterülő parkok kihagyhatatlan célpontjai a krakkói utazásnak. A főtéren található Posztócsarnokban számos helyi kézműves árul minőségi termékeket. A történelmi látnivalókért bejárhatja a Kazimierz zsidó negyedet is. Lengyelország felfedezése közben érdemes megállnia Zakopanéban is, melynek kivilágított főutcája és várára népszerű látnivaló.

SZÁLLÁS TIPP:

Ha Krakkóban szeretne több napot is eltölteni, szálljon meg a Hotel Daisy Superiorban, korhű szobákkal, beltéri medencével, szaunával és ízletes reggelivel.


Ljubljanai karácsonyi vásár, Szlovénia

🎄 Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia hegyekkel tarkított kis országában kiemelkedő természeti értékeket találhat. A helyi lakosok elkötelezettek a természetvédelem mellett, így nem meglepő, hogy a karácsonyi vásáron is számos környezetbarát megoldással találkozhat. A helyi termelők a tradicionális szlovén konyha számos különlegességét felvonultatják, és a csomagolások természetesen környezetbarát, könnyen lebomló anyagokból készülnek. A Ljulbljanica folyó partja ilyenkor karácsonyi fényárban úszik és a Prešeren téren (Prešernov trg) felállításra kerül a feldíszített karácsonyfa is. Számos helyi árus portékájából válogathat és élvezheti az adventi hangulatot. A belvárosban meglátogathatja a jégvilág kiállítást (Ledene Skulpture Rismondo), ahol számos megvilágított jégszoborban gyönyörködhet. A főváros utcáin sétálva találkozhat a kintornás zenészekkel, akik mechanikus orgonazenével szórakoztatják s járókelőket.

  • Mit érdemes Ljubljanában venni? Kóstolja meg a vásár forgatagában a szlovén mézsnapszot (borókás likőr mézzel) és a forralt borokat. Szuvenírként válasszon a helyi termelők mézeiből és ne felejtsen el egy pár üveg finom szlovén bort is vásárolni a fa alá. A Rogaškából származó kristálytárgyak is magas minőségű ajándékok lehetnek.

  • Hogyan öltözzön? Ljubljanában hazánkhoz hasonló télre kell számítania, de érdemes rétegesen öltözködnie.

  • Karácsonyi vásár időpontja: 2023. december 1. - 2024. január 2.

  • Egyéb látnivalók: Ott tartózkodása során látogasson el a gyönyörű Ljulbljana Kastélyba, amelyről lélegzetelállító kilátása nyílik a városra, illetve a környező csúcsokra is. A ljubljanica folyót három híd is átszeli a városközpontnál. A Prešeren tér a város történelmi központja, melyet szlovénia leghíresebb építésze, Jože Plečnik tervezett. A város szimbóluma a Ljubljanai sárkány, amelyet szinte minden hídfőn megtalál, de a legszebbeket a népszerű Sárkány hídon (Zmajski most) találja. Ha kirándulni támad kedve, látogasson el a Maribori karácsonyi vásárba is.

SZÁLLÁS TIPP:

Ha szeretné felfedezni Szlovénia csodás természeti adottságait, és élvezni az ország termálforrásait, válassza szálláshelyéül a négycsillagos Hotel Terme Snovik szállodát termálmedencékkel, szaunavilággal és félpanziós ellátással, csupán 30 km-re a fővárostól.


Reméljük sikerült jó ötleteket adnunk, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Fanni SoósFanni Soós
Frissített: 28. 3. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet