Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP 10 legjobb horvát strand

Horvátország régóta a legnépszerűbb úti cél a magyar turisták körében. Többségük a partokon vagy a szigeteken található üdülőhelyekre érkezik, hogy részt vegyen álmai nyaralásán. Melyek a legszebb horvát tengerpartok? Íme a TOP 10!
Horvátország legjobbjai: TOP 10 legjobb horvát strand

A horvát tengerpart hossza a szárazföldet és a szigeteket együtt véve eléri a 6000 kilométert. Így nem csoda, hogy több mint száz strand található az országban, amik miatt Horvátország régóta a nyári vakációk egyik legnépszerűbb célpontja. A strandok többsége kavicsos, de néhány helyen homokos, vagy biztonságos, lebetonozott strandok is várják a fürdőzni vágyókat.

Emellett a horvát strandok rendszeresen elnyerik a Kék Zászló nemzetközi díjat, ami a tenger és a környezet tisztaságának, valamint a létesítmények és a szolgáltatások magas színvonalának garanciája. Ha tovább olvas, megkíséreltük kiválasztani és bemutatni Horvátország legjobb strandjait. Inspirálódjon tippjeinkből, és térjen vissza aranybarnán a nyaralásról!

1. Zlatni Rat strand - Brač sziget

Horvátország leghíresebb és sokak szerint legszebb strandja, a Zlatni Rat (horvátul Arany szarv vagy Arany fok) a Brač-szigeten, Bol városának közelében, a Vidova gora csúcsa alatt található. Ez a lenyűgöző hegy 778 méteres tengerszint feletti magasságával az Adriai-tenger szigeteinek legmagasabbjának számít, kilátójából pedig pazar panoráma nyílik a gyönyörű partvidékre. A kilátót gyalog, kerékpárral, vagy autóval is megközelítheti.

A Zlatni Rat partvidéke a szél, az árapály és a tengeráramlatok irányától és erősségétől függően változtatja alakját. A strand különlegessége a hosszan benyúló 'szarv' melyről a nevét is kapta, ennek mérete és alakja az ár-apállyal együtt változik. Reggel általában nem fúj itt a szél, délután viszont kifejezetten erős is lehet. A partszakasz legalább egyik oldalán azonban mindig nyugodt víz, így mindig adottak az ideális feltételek a kisgyermekes családok számára is.

2. Črvena Luka strand - Biograd na Moru

Bájos hangulata miatt Horvátország legszebb strandjainak listájáról nem hiányozhat a Črvena Luka, amely Észak-Dalmáciában, félúton Biograd na Moru és Pakostane település között található. A strand egy lélegzetelállító öbölben fekszik, amelyet festői fenyőerdők szegélyeznek. Ez az egyetlen homokos strand a közelben melyet romantikus kis sarkok, valamint, fa és nyugágyakkal ellátott betonmólók tesznek még hangulatosabbá.

A strand elsősorban a Črvena Luka Resort szálloda vendégei részére van fenntartva. Az üdülőhely vendégei ingyenesen használhatják, a többi strandolónak azonban előbb ki kell váltani a 4 eurós napijegyet (12 év alatti gyermekek ez alól mentesülnek). A közeli parkolóban pedig 25 euró ellenében hagyhatják autójukat.

3. Baška strand - Krk-sziget

A Krk-sziget délkeleti partján fekvő Baška üdülőhely kifejezetten széles és csaknem 2 km hosszú partszakasszal büszkélkedhet, aminek a gyönyörű városi strand az ékköve. A Vela plažanak is hívott terület részben homokos, helyenként kavicsos partján remek létesítmények garantálják a szórakozást. A fokozatosan mélyülő partszakasz miatt a kisgyermekes családok számára is ideális választás.

Egy ilyen remek strandon persze nincs hiány étteremből és kávézóból, ahogy napozóágyakat és napernyőket sem kell sokáig keresnie. Ha pedig mártózás mellett valamilyen vízi sportot is kipróbálna, akkor válogathat, hogy kenuba, vízibiciklire, jet skire vagy paddleboardra száll. De ha nem csak a vízben mozgatná át izmait, akkor játsszon egy meccset barátaival a strandröplabda pályán, a gyerekek pedig kipróbálhatják a vízisít, vagy a Funny Park szórakoztató központ szolgáltatásait élvezhetik.

4. Punta Rata strand - Makarska Riviéra

A Forbes magazin a világ 10 legszebb strandja közé sorolta a Punta Ratát, amely Brela városa és a népszerű Makarska üdülőhely közelében található. A strand nagy része kavicsos, de a tengerbe már finom homokon lépkedhetünk be. A területet teljes hosszában szegélyező fenyvesnek köszönhetően árnyékos területet is könnyen talál majd.

Ne hagyja ki a híres Brela-kő lefotózását sem. Ez a tengerből kiugró, fenyvesekkel borított miniatűr sziget egész Horvátország egyik legfotogénebb helye, amit mindenképpen érdemes megörökíteni!

5. Kraljičina strand - Nin

A tiszta Adriai-tengerre a kavicsos partszakaszok a jellemzők, de a finom homokot kedvelők is megtalálják a számításukat Horvátországban. Az ország leghosszabb homokos strandja a zadari riviérán található és a Kraljičina (vagyis Királynő) nevet viseli. A Nin közelében található partszakasz egy legendáról kapta nevét, amely szerint ez a hely sok évszázaddal ezelőtt az első horvát király egyik kedvenc partja volt. Ő és a királyné így gyakran gyönyörködtek itt a naplementében, miközben élvezték a friss tengeri levegőt és a kellemes időjárást.

A Kraljičina strand a gyermekes családok és az idősek számára is tökéletes választás, mivel a partszakasz lassan mélyül és sokáig egészen sekély marad, így kellemes meleg vízben mártózhatnak meg a strandolók. A közeli gyógyiszap-lerakódások pedig olyan különlegességek, amit nem sok strand tudhat a magáénak. Összességében tehát kijelenthető, hogy a Kraljičina strand a felhőtlen szórakozás mellett az egészségről is szól.

6. Kašjuni strand - Split

Sok indokot lehet felsorolni amik miatt érdemes meglátogatni Split városát. Ezek közé tartozik az UNESCO listáján szereplő ősi belváros, a bájos szűk utcácskák, a gazdag kultúra és a friss tenger gyümölcseivel teli egyedülálló gasztronómia. De Split nem csak a látnivalókban, hanem csodálatos strandokban is bővelkedik. És mi lehetne jobb a városnézés után, mint felfrissülni az Adriai-tenger habjaiban.

Split leggyönyörűbb strandja a Kašjuni, amely egy, a tengerrel határos festői szépségű erdőpark, a Marjan közvetlen közelében fekszik. A partszakasz a városból autóval és gyalog is könnyen megközelíthető, de akár kompra is szállhat, amely a nyári szezonban menetrendszerint indul a Matejuška kikötőből. Ha a hajózást választja, gyönyörködhet a városra, a Marjan Parkra, valamint a szemközti Brač, Šolta és Čiovo szigetekre nyíló csodálatos panorámában.

7. Havajka strand - Pula

Az Isztriai-félsziget az egyik legnépszerűbb üdülőhely az egész Adrián. Ennek fő oka a régió könnyű megközelíthetősége, és az, hogy félsziget messze földön híres minőségi borairól, ókori műemlékeiről és kiváló gasztronómiájáról. Ráadásul Isztria partjait a kristálytiszta tenger mossa, nem véletlen, hogy kiválóan lehet fürdőzni itt. A sok remek strand közül számos kiérdemelte a Kék Zászló díjat is. De még ezek közül is kiemelkedik a Havajka strand, amely a Havajka félszigeten, Verudela közelében található.

A legnagyobb isztriai város, Pula mindössze 4 km-re található, így ezt a strandot nemcsak a turisták, de sok helyi lakos is gyakran keresi fel. A Havajka a félsziget legjobban fotózható strandja – a türkizkék víz és a fehér sziklák közötti kontraszt nagyon szépen kirajzolódik az elkészült képeken. Ha pedig Ön is rajong a naplementékért, akkor érdemes megvárnia az alkonyatot, és gyönyörködni a feledhetetlen panorámában.

8. Karlobag városi strandja

Ha a fürdőzés mellett, a vízi sportok és az elsőosztályú szolgáltatásokat is fontosak Önnek egy tengerparti nyaralás során, akkor vegye az irányt a híres üdülőhely, Karlobag városi strandja felé. Ez a festői város a Velebit-hegység meredek lejtői alatt rejtőzik, és csak egy 2 km-es szoros választja el a szemközti Pag-szigettől, amelyre a legjobb kilátás éppen a Karlobagi városi strandjról nyílik.

Az itt strandolókat változatos szolgáltatások és tevékenységek várják, amik a gyermekes családok és a lelkes sportolók igényeinek is tökéletesen megfelelnek. A kavicsos strandot több betonmóló egészíti ki, valamint kiváló éttermek és kávézók is az üdülők rendelkezésére állnak.

9. Dubovica strand - Hvar-sziget

Hvar-sziget déli partján, a Hvar öbölben található Dubovice strand gyönyörű, romantikus hangulatú környezetével ragadja magával a látogatókat. A strandnak tökéletes hátteret biztosít a bájos Dubovica település, aminek látképét az előkelő Kasandrić család 18. században épült vidéki rezidenciája, valamint a korabeli halászházak és templomok uralják.

A strand kavicsos partja szélvédett, a vízfelszín alatt pedig izgalmas víz alatti világ rejtőzik, amely Dubovicát a sznorkelezés paradicsomává is teszi. Ha már ráunt a merülésre, fogyasszon el egy frissítő italt, fagylaltot, vagy kóstolja meg a helyi halspecialitásokat az egyik tradicionális házban található étteremben, melyek közvetlenül a tengerparton várják a vendégeket. A partra autóval, vagy hajóval is eljuthat. A parkoló kapacitása azonban véges, ezért a nyári szezonban általában az út szélén kell leparkolni az autót, és besétálni a strandhoz.

10. Vela Pržina strand - Korčula sziget

Korčula a horvát szigetvilág egyik kincse. Különlegességéről és szépségéről az is tanúskodik, hogy a helyiek körében ez a legnépszerűbb sziget, 182 km hosszú partvonala tucatnyi kavicsos és homokos strandnak ad otthont.

Ha nyaralás alatt is inkább csendet és a harmóniát keresi, akkor nem fog csalódni Vela Luka településében, amely apró strandjait és fa mólóit birtokba véve elvonulhat kicsit a világtól. A szigeten található azonban Horvátország egyik leghíresebb strandja – a Vela Pržina is. Ezt a homokos strandot a buja természet és festői szőlőültetvények veszik körül, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik róla a szemközti Lastovo szigetre is. Elhelyezkedésének köszönhetően kifejezetten szélvédett, így a pihenést itt tényleg semmi sem zavarhatja meg.

A cikket írta:

Frissített: 28. 6. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait