Horvátország legjobbjai: a TOP 10 legjobb horvát strand

Horvátország régóta a legnépszerűbb úti cél a magyarországi turisták körében. Többségük a partokon vagy a szigeteken található üdülőhelyekre érkezik, hogy részt vegyen álmai nyaralásán. Melyek a legszebb horvát tengerpartok? Íme a TOP 10!
Horvátország legjobbjai: a TOP 10 legjobb horvát strand

A horvát tengerpart hossza a szárazföldön és a szigeteken együttesen eléri a 6000 kilométert. Így nem csoda, hogy több száz változatos strand található itt, amik miatt Horvátország régóta a nyári vakációk egyik legnépszerűbb célpontja. A strandok többsége kavicsos, de néhány helyen homokos vagy betonos felületen is pihenhetünk.

Számos horvát strand rendszeresen abban a megtiszteltetésben részesül, hogy odaítélik neki a Kék Zászlót – egy nemzetközi díjat, ami a tenger és a környezet tisztaságának, valamint a létesítmények és a szolgáltatások magas színvonalának garanciája. Így bár nem egyszerű feladat, mi megkíséreltük kiválasztani Horvátország legjobb strandjait. Inspirálódjon tippjeinkből, és térjen vissza aranybarnán a nyaralásról!

1. A Brač szigeti Zlatni Rat

Horvátország leghíresebb és sokak szerint legszebb strandja, a Zlatni Rat (horvátul Arany szarv vagy Arany fok) a Brač-szigeten, Bol városának közelében, a Vidova gora csúcsa alatt található. Az lenyűgöző hegy 778 méteres tengerszint feletti magasságával az Adriai-tenger szigeteinek legmagasabbjának számít, kilátójából pedig pazar panoráma nyílik a gyönyörű partvidékre. A kilátót gyalog, kerékpárral vagy autóval is megközelítheti.

Az Zlatni rat a szél, az árapály és a tengeráramlatok irányától és erősségétől függően változtatja alakját és helyzetét. A változás olyan jelentős is lehet, hogy a strand csúcsa a turisták nagy örömére egy kis "medencét" hoz létre. Reggel általában nem fúj itt a szél, délután viszont kifejezetten erős is lehet. A strand legalább egyik oldalán azonban mindig nyugodt víz, így mindig adottak az ideális feltételek a kisgyermekes családok számára is.

2. A Črvena Luka Biograd na Moru közelében

Bájos hangulata miatt Horvátország legszebb strandjainak listájáról nem hiányozhat a Črvena Luka, amely Észak-Dalmáciában, félúton Biograd na Moru és Pakostane üdülőhelyek között található. A strand egy lélegzetelállító öbölben fekszik, amelyet festői fenyőerdők szegélyeznek. Ez az egyetlen homokos strand a közelben, de az öböl széle mentén a part köves lehet, és különféle romantikus sarkokat, fa mólókat és nyugágyakkal ellátott betontereket is birtokba vehetnek az utazók. A Črvena Luka az azonos nevű üdülőkomplexum gyöngyszeme, a hozzáférése emiatt korlátozott. Az üdülőhely vendégei ingyenesen használhatják, a többi strandolónak azonban előbb ki kell váltani a 4 eurós napijegyet (12 év alatti gyermekek ez alól mentesülnek). A közeli parkolóban pedig 25 euró ellenében hagyhatják autójukat.

3. A Baška strand a Krk-szigeten

A Krk-sziget délkeleti partján fekvő Baška üdülőhely kifjezetten széles és csaknem 2 km hosszú partszakasszal büszkélkedhet, aminek egy gyönyörű városi strand az ékköve. A Vela plažanak is hívott terület részben homokos, helyenként kavicsos felületén remek létesítmények garantálják a szórakozást. A fokozatosan emelkedő vízszint miatt a kisgyermekes családok számára is ideális választás. Egy ilyen remek strandon persze nincs hiány étteremből és kávézóból, ahogy napozóágyakat és napernyőket sem kell sokáig keresnie. Ha pedig mártózás mellett valamilyen vízi sportot is kipróbálna, akkor válogathat, hogy csónakra, vízibiciklire, jet skire vagy paddleboardra száll. De ha nem csak a vízben mozgatná át izmait, akkor játsszon egy meccset barátaival a strandröplabda pályán, a legkisebbek pedig vízi szánkózhatnak vagy a Funny Park szórakoztató központ szolgáltatásait élvezhetik.

4. A Makarska Riviéra csodája, a Punta Rata

A tekintélyes Forbes magazin a világ 10 legszebb strandja közé sorolta a Punta Ratát, amely Brela városa és a népszerű Makarska üdülőhely közelében található. A strand leginkább kavicsos, de közvetlenül a tengerbe már finom homokon lépkedhetünk be. A területet teljes hosszában szegélyező fenyvesnek köszönhetően árnyékos területet is könnyen talál majd. Ne hagyja ki a híres Brela-követ sem. Ez a tengerből kiugró, fenyvesekkel borított miniatűr sziget egész Horvátország egyik legfotogénebb helye, amit mindenképpen érdemes megörökíteni!

5. A Kraljičina strand Nin közelében

A tiszta Adriai-tengerre a kavicsos partszakaszok a jellemzők, de a finom homokot kedvelők is megtalálják a számításukat Horvátországban. A leghosszabb homokos strand a zadari riviérán található Kraljičina (más néven a Királynő strandja). A Nin közelében található partszakasz egy legendáról kapta nevét, amely szerint ez a hely sok évszázaddal ezelőtt az első horvát király egyik kedvence volt. Ő és a királynője így gyakran gyönyörködtek itt a naplementében, miközben élvezték a friss tengeri levegőt és a kellemes időjárást.

A Kraljičina a gyermekes családok és az idősek számára is tökéletes választás, mivel a vízmélység fokozatosan emelkedik. Azonban végig egészen sekély marad, így kellemes meleg vízben mártózhatnak meg a strandolók. A közeli gyógyiszap-lerakódások pedig olyan különlegességek, amit nem sok strand tudhat a magáénak. Összességében tehát kijelenthető, hogy a Kraljičina strand a felhőtlen szórakozás mellett az egészségről is szól.

6. A Kašjuni strand Split városában

Sok indokot lehet felsorolni amik miatt érdemes meglátogatni Split városát. Ezek közé tartozik az UNESCO listáján szereplő ősi belváros, a bájos szűk utcácskák, a gazdag kultúra és a friss tenger gyümölcseivel teli egyedülálló gasztronómia. De Split nem csak a látnivalókban, hanem csodálatos strandokban is bővelkedik. És mi lehetne jobb a városnézés után, mint felfrissülni az Adriai-tenger habjaiban.

Split leggyönyörűbb strandja a Kašjuni, amely egy tengerrel határos, a festői szépségű városi erdőpark, a Marjan közvetlen közelében fekszik. A partszakasz a városból autóval és gyalog is könnyen megközelíthető, de akár kompra is szállhat, amely a nyári szezonban rendszeresen útra indul a Matejuška kikötőből. Ha a hajózást választja, elmerülhet a városra, a Marjan Parkra, valamint a szemközti Brač, Šolta és Čiovo szigetekre nyíló csodálatos panorámában.

7. A Havajka strand Pula városa mellett

Az Isztriai-félsziget az egyik legnépszerűbb üdülőhely az egész Adrián. Ennek fő oka a régió könnyű megközelíthetősége, és az, hogy félsziget messze földön híres minőségi borairól, ókori műemlékeiről és kiváló gasztronómiájáról. Ráadásul Isztria partjait a kristálytiszta tenger mossa, nem véletlen, hogy kiválóan lehet fürdőzni itt. A sok remek strand közül nem egy kiérdemelte a Kék Zászló díjat is. Ezek közül is kiemelkedik a Havajka strand, amely az azonos nevű félszigeten, Verudela közelében fekszik.

A legnagyobb isztriai város, Pula mindössze 4 km-re található, így ezt a strandot nemcsak a turisták, de sok helyi lakos is gyakran keresi fel. A Havajka a félsziget legjobban fotózható strandja – a türkizkék víz és a fehér sziklák közötti kontraszt nagyon szépen kirajzolódik az elkészült képeken. Ha pedig Ön is rajong a naplementékért, akkor töltse a parton az estét, és gyönyörködjön a feledhetetlen panorámában.

8. Karlobag városi strandja

Ha a fürdőzés mellett, a vízi sportok és az elsőosztályú szolgáltatásokat is fontosak Önnek egy tengerparti nyaralás során, akkor vegye az irányt a híres üdülőhely, Karlobag városi strandja felé. Ez a festői város a Velebit-hegység meredek lejtői alatt rejtőzik, és csak egy 2 km-es szoros választja el a szemközti Pag-szigettől, amire a legjobb kilátás éppen Karlobag városi strandjáról nyílik.

Itt a strandolókat változatos szolgáltatások és tevékenységek várják, amik a a gyermekes családok és a lelkes sportolók igényeinek is tökéletesen megfelelnek. A kavicsos strandot több betonmóló egészíti ki, valamint kiváló éttermek és kávézók is az üdülők rendelkezésére állnak. Karlobagban nincs esély az unalomra!

9. A Hvar-szigeten található Dubovica strand

A Hvar-sziget déli partján, az azonos nevű öbölben található Dubovice strand gyönyörű, romantikus hangulatú környezetével ragadja magával a látogatókat. A strandnak tökéletes hátteret biztosít a bájos Dubovica település, aminek látképét az előkelő Kasandrić család 18. században épült vidéki rezidenciája, valamint a korabeli halászházak és templomok uralják.

A strand kavicsos és szélvédett, a vízfelszín alatt pedig egy izgalmas víz alatti világ rejtőzik, amely Dubovicát a sznorkelezés paradicsomává teszi. Ha már ráunt a merülésre, fogyasszon el egy frissítő italt, fagylaltot vagy egy tenger gyümölcseiből készült fogást az egyik régi házban található étteremben, amik közvetlenül a tengerparton sorakoznak. A partra autóval vagy hajóval is el lehet jutni. A parkoló kapacitása azonban véges, ezért a nyári szezonban általában az út szélén kell leparkolni az autót, a hátralévő utat pedig egy rövid sétával szükséges leküzdeni.

10. A Vela Pržina strand Korčula szigetén

Korčula a horvát szigetvilág egyik kincse. Különlegességéről és szépségéről az is tanúskodik, hogy a helyiek körében ez a legnépszerűbb sziget, 182 km hosszú partvonala tucatnyi kavicsos és homokos strandnak ad otthont.

Ha nyaralás alatt is inkább csendet és a harmóniát keresi, akkor nem fog csalódni Vela Luka településében, amely apró strandjait és fa mólóit birtokba véve elvonulhat kicsit a világtól. A szigeten található azonban Horvátország egyik leghíresebb strandja – Vela Pržina is. Ezt a homokos strandot a buja természet és festői szőlőültetvények veszik körül, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik a szemközti Lastovo szigetre. Elhelyezkedésének köszönhetően ráadásul kifejezetten szélvédett, így a pihenést itt tényleg semmi sem zavarhatja meg.

A cikket írta:

Frissített: 4. 5. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet