Horvátország legjobbjai: a TOP 7 legszebb sziget

Horvátország ékkövei a szigetek. Mindegyikük egyedi hangulatot kínál és bővelkednek a lélegzetelállító természetben, valamint a gyönyörű, tiszta tengerpartokban. Melyek a legszebb horvát szigetek? Kiválasztottunk 7-et, amelyeket érdemes meglátogatni.
Horvátország legjobbjai: a TOP 7 legszebb sziget

A horvát partok mentén húzódó tiszta Adriai-tengeren több mint 1200 sziget található, de ezek közül csak 49 lakott. Minden sziget egyedi, de ami közös bennük, hogy különleges hangulatukkal és rengeteg kirándulási és tevékenységi lehetőségeikkel teljesen elvarázsolják az ide látogatókat. A szigeteknek hála az ide érkezők nagyobb nyugalomban pihenhetnek, mint a zsúfolt tengerparti üdülőhelyeken. A gyermekes családok, a vízi sportok és a túrázás szerelmesei, valamint a tengerparti pihenésre vágyók mind megtalálják amit keresnek. Melyik a legszebb horvát sziget? Az 50 sziget közül mi most kiválasztottuk a 7 legszebbet!

1. Hvar-sziget

Rangsorunk győztese Hvar szigete, amely a horvát szigetek közül a következő jelzőkkel büszkélkedhet: a leghosszabb, a legnaposabb és a legszebb. Valószínűleg nem meglepő, hogy a legnépszerűbb és leglátogatottabb horvát sziget is. Hvar azonban igen változatos, olyan nyugodt helyeket is talál, ahol úgy fogja érezni mintha megállt volna az idő.

A leglenyűgözőbb hely a főváros, amelyet a szigethez hasonlóan szintén Hvar-nak hívnak. A városközpont a festői kikötő körül terül el, ahol felfedezheti a sok szűk, romantikus utcácskát. A legszebb kilátás a városra és a szemközti Pakleni-szigetekre a város erődjéből, a Spanyol-erődből nyílik.

A sziget más üdülőhelyei, mint például Stari Grad, Jelsa és Vrboska, autentikus hangulatukkal és kis számú turistáival vonzza ide a turistákat. Ha Ön inkább az aktív nyaralás szerelmese, akkor Hvar tökéletes úti cél lesz az Ön számára. A vízi sportok széles választéka mellett, két keréken is felfedezheti a szigetet. A túrázás szerelmeseinek rengeteg kijelölt útvonal áll rendelkezésre. Így meghódíthatja például a sziget legmagasabban fekvő pontját, a Szent Miklós (628 m tengerszint feletti magasság) csúcsot, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik az Adriai-tengerre.

  • Hogyan juthat el Hvarra?

A szigetre rendszeresen közlekednek Split kikötőjéből kompok, hajók és katamaránok. Ha autóval utazik Hvarra, előzetesen vásároljon online jegyet a Jadrolinija kompra. A kompút kevesebb mint 2,5 órát vesz igénybe, a gyorsabb katamaránokkal pedig kevesebb mint egy óra alatt elérhet Hvarra.

2. Brac-sziget

Hvartól alig 3 kilométerre fekszik az Adriai-tenger szigeteinek másik kincse, Brac. A harmadik legnagyobb horvát sziget (Cres és Krk után), amely azonnal lenyűgözi Önt békés és nyugodt légkörével. Annak ellenére, hogy Brac számos szépséget kínál, a sziget még mindig nem annyira népszerű a külföldi turisták körében, így még a nyári szezonban is főleg horvátokkal találkozhat az ember.

Ezen a szigeten található a világhírű, ikonikus Zlatni rat strand, amely a szél, az árapály és a tengeráramlatok függvényében változtatja alakját és helyzetét. A legszebb kilátás erre az egyedülálló helyre a Vidova gora csúcsáról nyílik, amely a sziget legmagasabb csúcsa.

Brac legtöbb látogatója a sziget fő városa, Supetar, a forgalmasabb Bol vagy a nagyon csendes Sutivan felé veszi az irányt, ahol gyönyörű tengerparti sétány is található. A sziget tele van olajfaligetekkel, szőlőültetvényekkel és fenyőerdőkkel. Szépségét felfedezheti túraútvonalak és kerékpárutak mentén, miközben a csodálatos mediterrán panorámát is élvezheti.

  • Hogyan juthat el Bracra?

Brac nagy előnye a horvát tengerparthoz való közelsége. A kompút Splitből körülbelül 50 percet vesz igénybe. Ha autóval utazik Bracra, vásároljon előre jegyet online a Jadrolinia kompra.

3. Pag-sziget

Az észak-dalmáciai Pag-szigete több okból is különleges. Először is, egy híd köti össze a szárazfölddel, így autóval is könnyen megközelíthető. Másodszor, a sziget egyedülálló természetével, - amely nemcsak Horvátországban, hanem egész Európában is páratlan - teljesen elvarázsolja majd.

Pagot gyakran a holdhoz hasonlítják, mivel nagy részét csupasz sziklaszirtek alkotják. A sziget nagyon sziklás, ahol a sok mély öböl egyikében teljes magányban tölthet el egy napot. Pag harmadik érdekes jellemzője, hogy ez a horvátországi éjszakai élet központja. Itt található a legendás Zrće Festival strand, ahol nyáron a sok klubban és szórakozóhelyen, éjjel-nappal táncolnak és zajlik az élet.

Pag azonban messze nem csak a fiatalok úti célja. A gyermekes családok vagy az idősebb korosztály számára is igazán hívogató a sziget, Pag nevű fővárosa. Ha gasztronómiai élménnyel szeretné feldobni az itt tartózkodást, mindenképpen kóstolja meg a kiváló helyi borokat és különösen a világhírű Gligora által készített Paški sir sajtot, amely a hivatalos rangsor szerint a világ 10 legjobb sajtja közé tartozik. A Gligora sajtgyárba egy túra keretében is ellátogathat, amely során bepillantást nyerhet a híres sajt gyártási folyamatának kulisszái mögé, és természetesen meg is kóstolhatja azt.

  • Hogyan juthat el Pagba?

Pag szigetét a Pag-híd (Paški most) köti össze a szárazfölddel, így autóval is könnyen megközelíthető.

4. Krk-sziget

Az Adriai-tenger északi részén fekvő Kvarner-szigetekhez tartozó Krk-sziget a legközelebbi horvát sziget a közép-európai turisták számára. A szigetet 1980 óta a mintegy 1,5 km hosszú Krk-híd köti össze a szárazfölddel. A szomszédos Cres-szigettel együtt méretét tekintve osztozik az első és a második helyen, de a látogatottság tekintetében az első hely az Krké.

A sziget híres gyönyörű strandjairól, amelyek közül 15 még Kék Zászlóval is büszkélkedhet, amely egy, a víz és a környezet tisztaságáért, valamint a szolgáltatások magas színvonaláért járó nemzetközi díj. Itt található egész Horvátország egyik legszebb strandja: a Baška, amely közel 2 km hosszú, homokos és kavicsos városi strand. A látogatók végigjárhatják a Baška glagolita utat, ahol 33 állomáson megismerkedhetnek a szláv glagolita írás összes jelével.

Egy igazi természeti ritkasággal is találkozhat Krk szigetén, a Košljun kis fás szigettel, amely a Košljun-öböl közepén, Punat üdülőhellyel szemben található. A Krk-félszigeten egy 300 km kijelölt túraútvonal található. Népszerűek a gyalogösvények, amelyek Krk legmagasabb csúcsain vezetnek át: Obzova, Brestovica, Veli vrh, Zminu és Veli Hlam. Az ösvények kiindulópontjai Punat, Baška és Stará Baška üdülőhelyek, amelyek festői tájakon vezetnek keresztül, kőfalakkal, legelőkkel, szőlőskertekkel, tavakkal és juhnyájakkal.

  • Hogyan juthat el Krk-re?

Krk szigetét a Krk-híd köti össze a horvát szárazfölddel, így autóval könnyen megközelíthető.

5. Mjlet-sziget

A dél-dalmáciai szigetek külső övében elrejtett gyöngyszem Mljet-szigete, amely az érintetlen természet minden kedvelőjét leveszi majd a lábáról. Ez a legzöldebb horvát sziget - felszínének 72%-át erdők borítják, amelyeket számos szőlőültetvény és olajfaliget tesz teljessé. Mljet tájegységének egyediségét bizonyítja, hogy területének jelentős részét a Mljet Nemzeti Park foglalja el. Ide tartozik többek között a Kis- és a Nagy-tó. A Nagy-tó közepén található Otočić Svete Marije kis szigete, amelyen egy XII. századi román stílusú bencés kolostor áll. A szigetre történő csónakos transzfer és a kolostor megtekintése benne van a nemzeti parkba való belépés árában (Horvátországban minden nemzeti park belépődíjas). A nemzeti parkot csak gyalog vagy kerékpárral lehet megközelíteni, így a gyönyörű természet mellett isteni nyugalomban is része lehet.

Mljet ékességei közé tartozik még számos barlang és karsztmező. A nyüzsgő üdülőhelyek helyett Mljet kellemes kisvárosokat kínál, amelyek tökéletesek a zavartalan pihenéshez. A tengerparton vagy az olajfaligetek árnyékában való pihenést azonban megszakíthatja olyan vízi sportokkal is, mint a búvárkodás, a víz alatti halászat (Mljet gazdag hal- és rákhalászatokban bővelkedik), a vitorlázás és a szörfözés, amelyekhez a körülmények tökéletesek.

  • Hogyan juthat el Mljetre?

Autóval Mljetre a Peljesac-félszigetről, pontosabban a Ston melletti Prapratno kikötőjéből lehet eljutni komppal.

6. Korcula-sziget

Dél-Dalmácia szigetei között található a bájos Korcula, amely a romantikus nyaralást kedvelő pároknak, a borok szerelmeseinek és a sportolóknak, - akik a nyaralás alatt szeretnének fittek maradni, - egyaránt örömet szerez. Korcula mindenekelőtt borsziget, amely virágzik a rendkívül termékeny tájnak köszönhetően. Szinte minden sarkon borászatok várják, és a legtöbbjük kóstolót is kínál termékeiből, gyakran házi olívaolaj, helyi sajtok, olajbogyó, mandula és gyümölcsök kíséretében. Ha tehát szeretne hazavinni egy finom borból vagy dalmát finomságokból álló szuvenírt, Korculán biztosan bőven lesz miből válogatnia.

A hely, amelyet minden látogatónak a saját szemével egyszer látnia kell, az Korcula fővárosa. Ez a varázslatos hely a hagyományos horvát és a velencei építészet csodálatos kombinációját kínálja, köszönhetően annak, hogy a sziget a kora újkorban közel 400 évig Velence uralma alatt állt. A tökéletes hely a pihenésre a sziget északnyugati partján fekvő Vela Luka városa. A várostól több kilométer hosszan húzódik egy tengermenti út, amely körül elszórtan miniatűr strandok és fa vagy beton mólók találhatók, ahol teljes magányban élvezheti a pihenéssel és fürdőzéssel töltött napot.

  • Hogyan juthat el Korculára?

Korculára csak komppal lehet eljutni, amely autókat is szállít. Splitből Vela Luka kikötőjébe járnak a kompok, a közeli Orebić-félszigetről pedig szintén komp visz Korcula fővárosába.

7. Dugi otok szigete

Dugi otok a sziget formájáról kapta a nevét, amely hosszúkás szigetnek fordítandó - észak-déli irányban 45 km hosszú. Ez a csodálatos hely tökéletes azok számára, akik Horvátország egy gyönyörű részén, de távol a turizmus nyüzsgésétől szeretnék eltölteni a szabadságukat.

A sziget déli oldalán található a Telascica Natúrpark, amelynek szépségétől eláll az ember lélegzete. Megismerkedhet a különböző vadon élő állatfajokkal, halakkal és tengeri élőlényekkel. A park az Adria legnagyobb öbléből áll, amelyhez 25 kisebb öböl, valamint 5 sziget is tartozik. A hely egyedi varázsát a meredek sziklák adják, amelyek akár 160 méter magasan is "kinőnek" a tengerből. Megmártózhat közvetlenül a Telašćica-öbölben vagy a szomszédos Mir sós vizű tóban, amelynek vize sósabb a tengernél is, ezért különleges benne fürdeni, hisze a víz szinte fenntartja az embert.

Dugi otok csatlakozik a Kornati Nemzeti Parkhoz, amely egy 147 mészkő- és krétaszigetből, szigetecskéből és zátonyból álló szigetcsoport. A lenyűgöző táj, az érintetlen természet és a gazdag növény- és állatvilág Kornatit az Adria egyik leglátványosabb természeti jelenségévé teszi. Ezt a helyet mindenképpen meg kell néznie - például egy hajókirándulás során, amely rendszeresen indul a Dugi otok üdülőhelyekről.

  • Hogyan juthat el Dugi otokba?

Dugi otok Zadarból komppal érhető el. A komp, amely személygépkocsikat is szállít, csak Brbinj kikötőjébe közlekedik. Kisebb hajók és katamaránok Bozava és Sali üdülőhelyekre is elvisznek.

A cikket írta:

Frissített: 5. 5. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet